Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

OTAGO Falls Prevention - San Antonio Texas (In Person Course)

December 4 @ 8:00 am 5:00 pm America/San Antonio Texas

New Date and Location Below – Lunch will be provided

Open to PT, PTA, OT, OTA – Earn .7 CEUs/7 CCUs

This Fall Prevention Program would be a year-long endeavor and requires consistent application
of principles and strategies. Since we have an existing program, part of our course
would be how to integrate into existing policy.

Objectives

Therapists/Participants will have the opportunity to:

  1. Understand and relate the principles of fall prevention and specifics of the Otago Fall Prevention Program to other team members, families, and older adults with whom they serve
  2. Skillfully and reliably apply the flow, testing and exercise techniques of the Otago Fall Prevention program in their practice setting
  3. Participate in case studies to integrate the Otago Fall Prevention Program into their existing setting.

Tentative Schedule

8:00-8:30am Registration – Coffee and Goodies (30 minutes)
8:30-9:00am Physiology of Aging (30 minutes)
9:00-10:00am Principles of Fall prevention, Evidence based Fall Prevention studies, and the Otago Fall Prevention Program (60 minutes)
10:00-10:15a Brain break
10:15-11:15am Examination & Differential diagnoses (60 minutes)
11:15-12:00p Break out session – Practice Testing & Case Studies (45 minutes)
12:00-12:30 Otago Fall prevention exercise techniques and progression (30 minutes)
12:30-1:00pm Lunch (30 minutes) Provided
1:00–3:00pm Fall prevention exercise techniques and progression (cont.) (120 minutes)
3:00-3:15pm Brain break (15 minutes)
3:15–4:00pm Break out session – Practice techniques and case studies and presentations (45 Minutes)
4:00-4:30pm Discussion of “How to integrate into your current setting”. Flow and Testing Exercise Implementation and follow up. (30 Minutes)

Instructor:

Ann Newstead, PT, DPT, PhD

37 NE Loop 410 at McCullough Ave
San Antonio, Texas 78216
+ Google Map